דואר זבל 

למי קראתם זבל?? 
קצת על  דואר זבל (ספאם)
מהו דואר זבל?

משלוח דואר פרסומי לאנשים פרטיים ללא הסכמתם נהפך לדבר שבשגרה, זהו אם כן דואר הזבל.                                  
עם התקדמות הטכנולגיה גילו מפרסמים רבים את הפוטנציאל והחשיפה הרבה להם הם יכולים לזכות ממשלוח דואר פרסומי באמצעי התקשורת השונים, לרבות דוא"ל.

למעשה עד חיקוק "חוק הספאם" לא היה באפשרות האזרח כלים משפטיים להתמודד עם התופעה.
חוק הספאם הוא כינוי לתיקון מס' 40 לחוק התקשורת (בזק ושידורים) תשמ"ב – 1982, כאשר הסעיף הרלוונטי הוא סעיף 30א'. מדובר בתיקון לחוק קיים אשר הוראותיו אוסרות על מפרסם לשלוח דבר פרסומת  בפקס, במייל או הודעת SMS או מערכת חיוג אוטומטי בלא הסכמה מפורשת לכך מראש, בכתב או בעל פה.

החוק חל על פרסומות מסחריות אשר מטרת הפרסומות היא לעודד רכישת מוצרים מסוימים.
החוק מסדיר בנוסף את הכללים שיש לכלול בדואר עצמו:

📌יצוין בכותרת "פרסומת".
📌שם המפרסם ודרכי יצירת קשר.
📌וכן קישור או דרך נוחה להסיר את עצמך מקבלת הודעות נוספות.

חשוב לזכור: 
לא כל דואר אלקטרוני או כל הודעה אשר מתקבלת למכשיר הנייד או מסר בפקס ו/או הודעה מוקלטת מהווים דבר פרסומת בהתאם לחוק ועל כן לדוגמא קבלת מסרים של מידע, כגון ממקורות של המדינה, או קבלת מסרים או טלפונים המעודדים הצבעה לחברי כנסת לקראת בחירות, או בקשה להצביע למועמד כזה או אחר - אינן מהווים מסר פרסומי בהתאם לחוק ועל כן לא ניתן לתבוע את שולח המסר על פי חוק זה.
רק לאחרונה ביום 28/12/16 אישרה הכנסת בקריאה טרומית  את חוק דואר זבל בטלפון אשר למעשה אוסר על שליחת הודעות פרסומות וחדשות בהודעות למכשירי הטלפון. וכן איסור על "ציתנוקים" (צלצול ניתוק) שזה למעשה תופעה מרגיזה אשר חלק מהחברות עשו להם לנוהג, וכך האזרח חוזר למס' ונחשף לפרסומות בעל כורחו.
החוק מטיל הן על שולח ההודעה ו/או על המפרסם, את האחריות בגין משלוח ההודעה. 

מה הפיצוי: 
החוק מעניק פיצוי מקסימלי של עד 1,000 ₪ ללא הוכחת נזק, בעבור כל הודעה. למרות זאת יש לשים לב כי מדובר בפיצוי מקסימאלי של 1,000 ₪ ולרוב בתי המשפט פוסקים לתובע פחות מכך. הכל בהתאם לנסיבות "ההצקה"  של המפרסמים. 

הפסיקה אף קבעה כי חוק הספאם חל גם על שיחות טלפון מאנשי מכירות. בפס"ד נגד חברת תקשורת גדולה, קבעה כב' הרשמת הבכירה כי:  "אין מחלוקת שחלק משיחות הטלפון לתובע אכן כללו דברי פרסומת כהגדרתם בחוק  וכי הודעה זו מוגדרת בסעיף 30א(א) לחוק גם כ"מסר בזק", הכולל גם "שמע" ומועבר באמצעות רשת בזק ציבורית אל ציוד קצה של נמען. הגדרה זו חלה לכאורה גם על מסר המועבר לנמען באמצעות שיחת טלפון המתקיימת מול גורם אנושי, ולא רק לגבי מסר מוקלט".
 
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט פוגלמן" ההתפתחויות הטכנולוגיות והשימוש ההולך וגובר בתקשורת אלקטרונית הוליד את התופעה הידועה כ"דואר זבל" – הפצה המונית של הודעות פרסומת בלתי רצויות ובהם הודעות דואר אלקטרוני... הספאם מהווה מטרד ציבורי הגורם לנזקים רחבי היקף" (ציטוט מתוך פסק הדין רע"א 1954/14, אילן חזני נ' שמעון הנגבי, אשר ניתן ביום 4.8.14 בבית המשפט העליון בירושלים).

מסקנות:
במידה וקיבלתם דבר פרסומות ולא מסרתם את הסכמתכם לכך - אתם יכולים לתבוע!
רצוי לשלוח לחברה ששלחה את דבר הפרסומות דוא"ל חוזר ו/או משלוח הודעה על כך שאינך מסכים לקבל דואר פרסומי. דבר זה יהווה ראייה במידה ותקבלו דבר פרסומות נוסף מאותו שולח. זכרו לסרב בכתב!! להמשך קבלת דבר הפרסומת.

אופן הגשת התביעה הינו פשוט וקל, ובמקרים הפשוטים אינכם חייבים להיעזר בעו"ד.

נדגיש כי מאמר זה הינו מידע לציבור ואינו מהווה יעוץ משפטי.  כל מקרה, ראוי שיבחן על ידי איש מקצוע המתאים לכך.